Spring naar inhoud

Over Lipno & Tjechië

Over Lipno en Tjechië
Tsjechië is een republiek en ongeveer tweemaal zo groot als Nederland. Het land kent iets meer dan 10 miljoen inwoners. Het Lipnomeer ligt in de provincie Zuid Bohemen. Deze provincie ligt in een driehoek tegen Duitsland en Oostenrijk aan en is het dunst bevolkte deel van het land. Het land behoort tot de Europese Unie en op termijn zal ook hier de Euro zijn intrede doen. Momenteel geldt de Tsjechische kroon nog als wettig betaalmiddel. In vele restaurants en andere plaatsen kan men echter nu al met de Euro kan betalen (1 EUR / ± 25 CZK).

De voertaal is Tsjechisch, een voor ons moeilijk te begrijpen Slavische taal. Door velen wordt er echter Duits en/of Engels gesproken. Het wegennet in deze streek is veelal tweebaans en goed onderhouden. Tankstations kom je regelmatig tegen waar je voor circa één euro per liter benzine tankt.

bakker

De hoofdstad Praag met circa 1 miljoen inwoners ligt op ongeveer 200 km afstand. Een bezoek aan deze schitterende stad is zeker aan te bevelen en goed te doen als dagtrip. Ook Wenen ligt op ongeveer 2 uur autorijden. Vanuit Nederland/Venlo naar het Lipnomeer is het ongeveer 825 km met de auto en met vier en zesbaanswegen gemakkelijk in een dag aan te rijden. Onderweg vindt men in ieder dorpje wel een café of restaurant waar men een warme maaltijd kan nuttigen voor vijf tot tien euro en die vergelijkbaar is met de Duitse en Oostenrijkse keuken. Het kwalitatief goede bier schenkt men veelal per halve liter en kost tussen de 70 eurocent en één euro afhankelijk van de locatie. De Tsjechen hebben de reputatie de grootste bierdrinkers van Europa te zijn.

Natuur en cultuur gaan hier hand in hand. De rust, de zuivere lucht en de pure schoonheid is verrassend in deze door de bergen en bossen ingeklemde streek, die niet voor niets bekend staat als “het groene dak van Europa”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lipno nad Vltavou
Zuid-Bohemen is een zeldzaam mooi en waterrijk gebied, gelegen tussen Praag en de Oostenrijkse grens met werkelijk talloze mogelijkheden voor een fantastisch fijne vakantie. Het Bohemer Woud voor de natuurliefhebbers, waar de bossen domineren en het beeld verder bepaald wordt door velden, meren en rivieren; de bekende Moldau-rivier (de “Vltava”) ontspringt hier. Het gigantische Lipno-meer, waar men kan zeilen, zwemmen, roeien en kanoën; een lust voor de watersporters. De streek is bezaaid met vele fraaie historische stadjes en pittoreske dorpjes met schilderachtige oude centra en historische gebouwen, zoals in Tabor, Cesky Krumlov, Trebon, Ceské Budejovice, het slot van Hluboka en het fraaie jachtslot Ohrada, om er enkele te noemen. In Zuid-Bohemen kan men met gemak de vakantie van zijn leven hebben!

Het Lipno stuwmeer is gebouwd tussen 1950 en 1959 bij het houtbewerkers dorpje Lipno nad Vltavou. Het meer is gebouwd met als doel om energie uit de Vltavou (Moldau) te halen. Het meer is ongeveer 40 km lang en op sommige plaatsen 10 km breed. De stuwdam is 25 meter hoog en houdt de rivier tegen. Zo is er dus een waterreservoir gemaakt met een oppervlakte van zo’n 5000 ha. Je kunt de waterkrachtcentrale in de stuwdam bezoeken. Het Lipnomeer is een ideale recreatieplaats die zowel ’s zomers als ’s winters veel wordt bezocht. In de zomer is het een waar paradijs voor watersporters. Zolang het maar ongemotoriseerd is kan er heel veel: zeilen, waterfietsen, zwemmen, kanovaren, varen met roeiboot en surfen. ’s Winters als het meer bevroren is kan er geschaatst worden. De ijsclub van Lipno organiseert bijvoorbeeld jaarlijks meerdere toertochten.

Sierra Exif JPEG

Rond het Lipnomeer liggen een aantal toeristische plaatsen: Frymburk, Horní Planá, Cerna v Posumaví, Nové Pece.

Ten Zuiden van het Lipnomeer ligt Sumavi, een deel van het beschermde Boheemse woud. Na de val van de muur in Berlijn, wat ook het einde inluidde van het communisme in Tsjecho-Slowakije, is besloten het gebied, het voormalig niemandsland/verboden terrein i.v.m. het ijzeren gordijn, als natuurgebied aan te merken. De natuur van dit gebied is “dankzij” het communisme erg goed bewaard gebleven, er is immers zo’n veertig jaar geen mens geweest.

stad